Vermogensplanning

Ook vermogensplanning is een belangrijke vorm om in de gaten te houden wanneer u veel kapitaal heeft en/of zich bezighoudt met beleggen. Hierbij kijkt een financieel planner naar uw financiële situatie waarbij hij rekening houdt met de toekomst. Zo worden uw inkomen, uitgaven en vermogen in kaart gebracht en er wordt tevens gekeken hoe deze zaken zich door de tijd heen zullen ontwikkelen. Naast vermogensplanning wordt er ook vaak gebruik gemaakt van beleggingsbeleid. Hierbij wordt voornamelijk bekeken hoe u zo goed mogelijk afgewogen besluiten kunt nemen over uw geldzaken. Het kost wel enige tijd een goed beleid op te zetten omdat het belangrijk is al uw wensen en zorgen in kaart te brengen, maar hierdoor vormt het een goede ondergrond voor een financieel plan.

Financiële planning en zaken die hieronder vallen

Een financieel planner kan u helpen uw financiële situatie onder ogen te zien en een plan te maken voor uw toekomst. Zoals eerder vermeld worden uw inkomsten, uitgaven en vermogen met elkaar in verband gebracht en worden ze langs een tijdlijn gelegd. Hiernaast wordt er gekeken naar uw persoonlijke situatie: of u gehuwd bent en/of bijvoorbeeld een koophuis heeft. Hierdoor wordt er een persoonlijk financieel plan opgesteld. Daarna kan een financieel planner u advies geven over bepaalde items en informeren over andere fiscale zaken.

Scenario’s

De financieel planner maakt op basis van uw persoonlijke situatie een financiële planning om mogelijke scenario’s te verduidelijken en te bekijken waar mogelijke risico’s kunnen zitten. Er kunnen namelijk dingen gebeuren in het leven die u niet van tevoren verwacht en deze kunnen uw vermogensplanning beïnvloeden. Door meerdere scenario’s naast elkaar te leggen komt u te weten wat er goed loopt en wat er nog aangepast kan worden. Maar ook zaken waarvan vaststaat dat ze gaan gebeuren zijn belangrijk om in kaart te brengen. Denk hierbij aan trouwen, kinderen krijgen of de rechten die u opbouwt binnen de sociale zekerheid, maar bijvoorbeeld ook aan een mogelijke erfenis die aan kan komen zetten. Hierdoor kan een uitgebreide vermogensplanning met alle vaste en mogelijke gebeurtenissen door de tijd heen uiteengezet worden.